Vapen... gezond(er) alternatief voor roken???

Vapen... gezond(er) alternatief voor roken???

 

Hoewel de e-sigaret minder ongezond is dan tabakssigaretten, bevat de damp van e-sigaretten een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat blijkt o.a. uit onderzoek van het RIVM. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oordeelt naar aanleiding van het onderzoek dat elektronische sigaretten – zowel met als zonder nicotine - zo onveilig zijn, dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken.Risico’s

Elektronische sigaretten verdampen een vloeistof die meestal nicotine en een smaakstof bevat. De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere: nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen.

Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen.

Verschillen tussen vloeistoffen

Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat de samenstelling van de vele soorten e-vloeistof op de Nederlandse markt en die van de resulterende damp onderling sterk verschillen. Soms komen de gevonden hoeveelheden nicotine in de vloeistof niet overeen met de gehalten die op de verpakking staan. Van sommige stoffen blijken de concentraties in de damp hoger te zijn dan in de vloeistof; sommige stoffen ontstaan bijvoorbeeld pas bij verdamping. Aldehyden ontstaan bijvoorbeeld bij de opwarming van de vloeistoffen en metalen komen vrij uit de verdamper. Propyleenglycol en glycerol zijn ‘dragervloeistoffen’ voor nicotine en de smaakstoffen.

Gebruikers

Uit het onderzoek blijkt dat mensen vooral e-sigaretten roken vanuit de veronderstelling dat het minder schadelijk is voor de gezondheid dan een gewone sigaret en dat het helpt om te stoppen met roken.

Van de vele merken en modellen zijn navulbare e-sigaretten het meest populair. Vrijwel alle gebruikers rookten tabak voordat ze met de e-sigaret begonnen en de meesten gebruiken tabak naast hun e-sigaret.

De rokers verschillen sterk in hun dampgedrag, bijvoorbeeld in het aantal trekjes dat zij per dag nemen.

Stoppen met roken

Bij het roken van e-sigaretten komen wel minder schadelijke stoffen en lagere concentraties schadelijke stoffen vrij dan bij het roken van tabak. De NVWA geeft aan dat de risico’s beperkt blijven bij incidenteel gebruik van e-sigaretten, bijvoorbeeld als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Maar omdat er nog nauwelijks onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen, bestaat hierbij wel het risico dat de rookverslaving in stand blijft en mensen e-sigaretten blijven gebruiken of blijvend combineren met het roken van tabak.

 

Onderzoek

Het onderzoek van het RIVM en de risicobeoordeling door de NVWA zijn uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS. Aanleiding is de forse groei van het aantal e-sigaretgebruikers en onduidelijkheid over gezondheidseffecten van het gebruik. Het risico voor gebruikers werd beoordeeld op basis van de stoffen in de damp die de gebruiker inademt.  
(
Bron: RIVM)

 

Er zijn op PubMed +4000 artikels gepubliceerd rond vapen, vooral over de schadelijke effecten en de epidemische vormen die vapen op dit moment aanneemt.  Er rijzen vooral vragen bij de toename van het aantal adolescenten dat start met vapen.  Voornamelijk omdat ze ervan overtuigd zijn dat vapen niet of nauwelijks schade toebrengt aan hun gezondheid.  Het tegendeel is echter waar helaas.

Zie dit onderzoek:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30883295/Vapes worden in allerlei leuke kleurtjes en smaakjes verkocht… Uiteraard is dit een slimme marketingtruc van de producenten.  Het verdoezelt uiteraard de schadelijke effecten van de vape.

Thomas Martinelli van onderzoeksinstituut IVO (Instituut voor Onderzoek naar leefwijzen en Verslaving) stelde het deze week nog in het NPO1 programma Op1 (aflevering 116 – 13 juni) dat bij jongeren e-sigaretten meer gebruikt worden dan “gewone” sigaretten . 

Kijk via de link deze aflevering! (vanaf tijd: 46'45")

https://www.npostart.nl/op1/13-06-2022/POW_05380380

OASEM

Wil graag een antwoord bieden op de ongezonde vapetrend.  Oasem is 100% natuurlijk, niet verslavend en een ondersteunend alternatief voor mensen die willen stoppen met roken en/of vapen.   Met Zwarte Peper essentiële olie op je Oasem Tips kun je het hunkeren naar nicotine verminderen bij rokers/vapers die wensen te stoppen met hun verslaving.  Er wordt bovendien ook tegemoet gekomen aan het hand-mond ritueel.

Contacteer ons voor meer informatie!

 

Terug naar blog